Over Tolkamer en omgeving

Vierkenshof is een prettige, kindvriendelijke en rustige woonwijk in Tolkamer. Tolkamer is een aantrekkelijk en rustig dorp in de gemeente Zevenaar met scholen, supermarkten, winkels, restaurants en sportverenigingen in de directe omgeving. Alle dagelijkse benodigdheden zijn in Tolkamer verkrijgbaar. Op de alom bekende Europakade van Tolkamer kun je zomers terecht voor een hapje en een drankje op het terras met zicht op de Rijn.

Voor minder alledaagse voorzieningen ben je binnen een kwartier in Zevenaar. Vanaf Tolkamer ben je in circa 10 minuten op de snelweg, dus ook Arnhem en Doetinchem zijn goed en snel bereikbaar. Tolkamer ligt in het natuurgebied de Gelderse Poort, met dijken, water, vogels, Schotse Hooglanders en Galloways. Dit natuurgebied biedt volop mogelijkheden voor fietsen wandelliefhebbers. Op steenworp afstand ligt recreatieplas De Bijland voor strand- en water(sport) plezier!

Waar komt de naam Tolkamer eigenlijk vandaan?
Die naam komt uit de tijd dat daar schippers die vracht vervoerden van Duitsland naar Nederland tol moesten betalen, de zogenaamde tol-kamer. Al vanaf de 13e eeuw was er een tolhuisje waar schippers onder het genot van een borrel wachten tot hun schepen gecontroleerd waren door douane of marechaussee. Tegenwoordig hoeven schepen niet meer aan te meren om tol te betalen, maar is Tolkamer in trek bij “dagjesmensen” die vanaf de Europakade een tocht over de Rijn willen maken. Een andere trekpleister is het eerder genoemde watersportgebied “de Bijland”.

 

×